Så här kan du ge stöd i en orolig värld

Många undrar hur de kan hjälpa till när omvärlden är orolig och hjälpbehovet enormt. Viljan att hjälpa till är stor och det pågår flera fina initiativ både lokalt, nationellt och globalt.

Om du som privatperson vill bidra på något sätt bör du vara noga med vem du stödjer, till exempel genom att kontrollera att det finns tydliga kontaktuppgifter för att säkerställa att det är en seriös aktör.

Nedan följer några länkar dit du kan vända dig för att hjälpa till. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige för UNHCR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UN Women Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flyktingmottagande

För mer information kring flyktingmottagande i Kinda och ansvarsförhållande hos olika myndigheter, se Kinda lärcentrums sida här.

Lokal samordning av frivilliga

Internationella Kvinnoföreningen har fått uppdraget att samordna de frivilliga resurserna (som vi med glädje ser är så många). Du kan anmäla ditt intresse via formuläret under rubriken intresseanmälan frivilliga insatser om även du vill bidra.

Bostäder för männi­skor som flyr

Det är många människor som flyr från Ukraina till Sverige och som nu behöver någonstans att bo. Vi får många frågor från privatpersoner som vill erbjuda rum eller bostad. Varken kommunen eller Migrationsverket har möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende. Det är viktigt att människor som kommit som flyktingar till Sverige från Ukraina blir registrerade hos Migrationsverket för att få ta del av det stöd de har rätt till. Läs gärna mer hos Migrationsverket om fler saker som är viktiga att tänka på. Du hittar också dokument på svenska och ukrainska under dokument nedan.