Utbildningar

Flera olika frivilliga försvarsorganisationer erbjuder kostnadsfria utbildningar, ofta digitala på distans. Nedan hittar du ett flertal olika att välja mellan.

Svenska Lottakåren - Sköt dig själv!

Kan du sköta dig själv under en kris? På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomför Svenska Lottakåren "Sköt dig själv", en kostnadsfri interaktiv utbildning där målet är att du ska kunna klara att ta hand om dig själv och din familjs grundläggande behov när krisen i samhället väl är ett faktum. Med enkla medel kan du klara dig riktigt bra, riktigt länge. Under utbildningen får du bland annat tips om hur du kan förbereda dig på oväntade händelser såsom elavbrott, översvämning och extrema väderförhållanden. Du får även information om kommunens ansvar för samhällets krisberedskap och hur du kan bidra till att skapa en tryggare kommun där du bor. Med dig hem får du en samlad information med saker du bör tänka på innan och under tiden krisen pågår. Kan du ta hand om dig själv kan du också hjälpa andra.

Svenska Civilförsvarsförbundet - Hemberedskap

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. De har sedan starten 1937 varit en del av det civila försvaret. En av de viktigaste uppgifter är att lära människor att klara sig i utsatta lägen. På länken nedan kan du anmäla dig till deras kurser.

Försvarsutbildarna - För din säkerhet en introduktion

Få en effektiv genomgång på webben av det du behöver veta för att du ska kunna skaffa dig en egen krisberedskap.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Därför är det bra att ha övat innan. Här får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. ”Sju dagar” tar cirka 15 minuter att genomföra.

Friluftsfrämjandet - Krisvis introduktionsutbildning

Grundkunskap i friluftsliv är många gånger detsamma som grundläggande hemberedskap. I den här e-utbildningen får du bekanta dig med hemberedskap, eller det som vi i Friluftsfrämjandet kallar för Krisvis.