Matförgiftning

Matförgiftning är en samlingsbeteckning på sjukdomar eller besvär som beror på att du ätit livsmedel som innehåller gifter eller hälsofarliga mikroorganismer. Vanliga symtom är diarré, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Bakterier och virus som orsakar matförgiftning har olika lång inkubationstid. Ibland tar det en halv dag innan du får symtom, ibland kan det dröja upp till 10 dagar. De flesta matförgiftningar går över inom en dag men om besvären håller i sig bör du kontakta läkare.

Misstänker du att du blivit matförgiftad på grund av att du ätit ett dåligt livsmedel på en restaurang eller från en livsmedelsaffär? Fyll i webformuläret nedan eller kontakta livsmedelsinspektören eller kommunens växel.

En snabb anmälan kan hindra andra att bli sjuka. Om matförgiftningar anmäls och utreds blir det möjligt att ta reda på orsaker till utbrott och skaffa sig kunskap om hur de kan förebyggas.

Säker mat hemma
Det finns mycket informationsmaterial om vad du själv kan göra för att hantera maten säkert i köket. Exempelvis hantera kylvaror på rätt sätt, byta disktrasa ofta, inga husdjur på diskbänken. Fler tips hittar du bland annat hos Livsmedelsverket.

I formuläret nedan kan du anmäla misstänkt matförgiftning.

Namn * (obligatorisk)
Namn
Har du veckan innan insjuknandet ätit...
Har du veckan innan insjuknandet ätit...


Sjukdomsförlopp
Sjukdomsförlopp