• Vattenavstängning i Rimforsa på måndag 17 juni kl. 07.00-16.00 , läs mer >>

Biltvätt

Bilden föreställer hand som tvättar bilen med en svamp

Tvättar du din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall gör du på ett enkelt sätt en stor insats för vår miljö. Varje år hamnar stora mängder miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan.
Tänk på detta när du ska tvätta din bil:

  • Det allra bästa för miljön är att tvätta bilen i en miljöanpassad biltvätt.

  • Det näst bästa alternativet är att tvätta bilen i en "Gör det själv-hall". Tänk på att välja miljöanpassade bilvårdsprodukter!

  • I sista hand kan du spola av bilen på annan mark än asfalt, till exempel på gräsmattan. Det sistnämnda är inte att rekommendera, men bättre än att stå på gatan eftersom det smutsiga vattnet i alla fall inte rinner ner i dagvattenbrunnen.

  • Undvik helt asfalterade ytor där spillvattnet rinner rakt ut i vattendrag eller dagvattenbrunn. Tvättvattnet kan även vara giftigt för till exempel hundar och andra djur, som kan få i sig detta av misstag.

Vad innehåller tvättvatten?

Tvättvatten från fordonstvättar består av både föroreningar som tvättas bort från bilen samt av kemikalier från bilvårdsmedel. De gifter som tvättas bort är till exempel metaller som kadmium, zink, krom, nickel, bly och koppar. Och det frigörs även däckpartiklar, olja, bränslerester, vägmaterial och ftalater som har en hormonstörande verkan.

Kontakt