• Vattenavstängning i Rimforsa på måndag 17 juni kl. 07.00-16.00 , läs mer >>

Frågor och svar

Var placerar jag den gröna påsen?

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare. För att undvika lukt ska påshållaren inte ha något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

Vad ska jag slänga i den gröna påsen?

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump. Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och allt som ska till övrig återvinning i den gröna påsen.

Var slänger jag den gröna påsen?

När den gröna påsen är full knyter du en dubbelknut, precis som med de andra soppåsarna. Sedan slänger du den i den vanliga soptunnan.

Varför ser den gröna påsen ut som den gör?

Den gröna påsen är lite mindre än en vanlig soppåse. Det beror på att den kan behöva slängas lite oftare för att undvika lukt. Den har inte vanliga handtag, vilket beror på att den inte är avsedd att användas till annat än matrester. Den gröna färgen gör att kameran i vår sorteringsanläggning automatiskt läser av och sorterar ut de gröna påsarna från de andra soppåsarna. Påsen tillverkas av återvunna plastförpackningar

Kan jag fortsätta kompostera hemma?

Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du vill, under förutsättning att du har anmält detta till miljökontoret. Men om du använder den gröna påsen istället så blir miljönyttan större eftersom det både blir biogas och biogödsel.

Hur får jag tag på nya gröna påsar?

Villaägare: startkitt kommer till din soptunna. Sedan knyter du en påse om handtaget på ditt sopkärl när du behöver nya och får då nya när ditt sopkärl töms.

Lägenhetsboende: fastighetsägaren förser dig med startkitt som de fått via kommunen. Fler påsar hämtas sedan på bibliotek eller kontaktcenter i kommunhuset i Kisa.

Företag: Hämtar påsar/säckar på kontaktcenter eller Adlerskog

Kontakt