Så här kommer du igång

Startsignalen för att börja använda Gröna påsen går när du fått ett startpaket från kommunen. Startpaketet innehåller en påshållare, en rulle gröna påsar och en informationsbroschyr.

För dig som bor i villa levereras startpaketet till den plats där din soptunna står. För dig som bor i lägenhet kommer din fastighetsägare att se till att du får ett startpaket.

Så här får du tag på fler gröna påsar

Du får fler påsar av kommunen när du behöver!

Om du bor i villa

Knyt en påse (den behöver inte vara grön) runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då kommer chauffören i sopbilen att lämna en ny rulle med påsar vid din soptunna nästa gång du har sophämtning. När du fått din nya rulle med påsar tar du bort den fastknutna plastpåsen på handtaget på soptunna.

Om du bor i lägenhet

Din hyresvärd eller bostadsrättsförening bestämmer om och i så fall hur du kan hämta nya rullar med gröna påsar i ditt bostadsområde.

Du kan också hämta påsar på:
- Kontaktcenter i kommunhuset i Kisa
- Biblioteket i Kisa
- Biblioteket i Rimforsa
- Biblioteket i Horn
- Adlerskog återvinningscentral

Gröna påsen för hyresvärdar och bostadsrättsföreningar

Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar får hämta startpaket, och framöver nya rullar med gröna påsar till era boende, på Adlerskog återvinningscentral.

Gröna påsen för näringslivet

Alla verksamheter där matavfall uppstår ska sortera sitt matavfall i en grön påse eller säck.
Har du en restaurang, livsmedelsbutik eller liknande där mycket matavfall uppstår kan du kostnadsfritt hämta gröna säckar (finns i flera olika storlekar) på kontaktcenter i kommunhuset i Kisa eller på Adlerskog återvinningscentral.

Har ditt företag bara ett fika/lunchrum där matavfall uppstår, kan du kostnadsfritt hämta gröna påsar att ha där, på:
- Kontaktcenter i kommunhuset i Kisa
- Biblioteket i Kisa
- Biblioteket i Rimforsa
- Biblioteket i Horn
- Adlerskog återvinningscentral

Alla gröna påsar och säckar slängs i det vanliga sopkärlet och sorteras i Tekniska verken i Linköpings optiska sorteringsanläggning. Matavfallet blir biogas och biogödsel. Läs mer under rubriken så här går det till.