Mat

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Utan leveranser blir det brist på mat

Dagens samhälle är beroende av att det kommer leveranser till våra butiker varje dag. Vid till exempel ett stort strömavbrott blir det problem med transporterna, och då blir det snabbt tomt på hyllorna i affärerna. Därför är det bra att ha tillräckligt med mat hemma för att du och de du bor med ska kunna äta i några dygn, utan att behöva handla.

Laga mat utan el

Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Stäng av fläkten! Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

Förvara maten rätt

Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute. Balkonglådan kan funka i nödfall.

Glöm inte kontanterna!

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter för ett par dagar och förvara på ett säkert ställe.

Checklista för mat att ha tillgång till i kris

Torrvaror

  • Gryn
  • Flingor
  • Pasta
  • Ris
  • Couscous
  • Hirs
  • Polenta
  • Quinoa
  • Pulvermos
  • Pulvermjölk
  • Tortilla
  • Hårt bröd
  • Kex
  • Skorpor
  • Salt och kryddor

Konserver

  • Tomat- och grönsakskonserver
  • Färdiga rätter
  • Grytbaser och pastasåser

Proteinrikt

  • Torkat eller konserverat kött och fisk
  • Kikärter
  • Bönor
  • Linser
  • Ost på tub

Fettrikt

  • Matolja
  • Pesto
  • Soltorkade tomater i olja
  • Tapenade
  • Jordnötssmör
  • Nötter och frön

Snabb energi

  • Fruktkräm
  • Sylt
  • Choklad
  • Honung
  • Proteinbars
  • Torkad frukt

Drycker

  • Kaffe
  • Te
  • Chokladpulver
  • Blåbärs- och nyponsoppa
  • Fruktdrycker
  • Mjölkdrycker

Mat till barn

  • Välling
  • Ersättning
  • Gröt och barnmatsburkar